Hét Rotterdamse koekje sinds 1934

Een koekje met een geschiedenis

In 1934 bedacht de Rotterdamse banketbakker G. Slob de Maasstroompjes. Door de oorlog raakte het koekje in de vergetelheid, maar in 2013 heeft de kleindochter van banketbakker Slob het koekje naar origineel recept weer op de markt gebracht.

Lees het hele verhaal

Het verhaal in beeld

Rotterdamse banketbakkers

In de jaren ’30 hadden G. Slob en zijn vrouw een banketbakkerij en theesalon in Rotterdam.

Het pand

aan de Nieuwe Binnenweg in het Rotterdam van 1934.

Het team

van de winkel, om de klant zich als een koning te laten voelen.
Interieur van de winkel

De winkel

gemaakt om ieder te voorzien in zijn of haar banketwensen.

Wedstrijd voor lokale specialiteit

In 1934 organiseerde de Rotterdamse Banketbakkers Vereniging in samenwerking met de plaatselijke VVV een wedstrijd om een nieuwe lokale specialiteit te ontwikkelen. Rotterdam kon niet achterblijven om een eigen koekje te hebben.

De Arnhemmers hadden hun Meisje, Utrechtenaren hun theerandjes en Gouwenaren hun stroopwafels (om over de Amsterdamse koggetjes maar te zwijgen). Hoog tijd voor een lekkernij voor de Rotterdammers dus.

De bakkers

die elke morgen vroeg opstonden om de straat te verblijden met heerlijke geuren.

Maasstroompjes in het nieuws

Groot nieuws

“En hier is zus met een grooten voorraad van het nieuwe Rotterdamsche koekje, het Maasstroompje. Zoals men weet werd bakker Slob’s product gekozen uit de collectie.”

Prijswinnaar

65 banketbakkers meldden zich aan om een nieuw Rotterdams koekje te ontwerpen. Slob en zijn vrouw bedachten het Maasstroompje. Een eenvoudig, langwerpig koekje van boterdeeg met een streepje frangipane, verpakt in een mooi en bijpassend trommeltje.

De jury hanteerde criteria als smaak, gewicht, gemakkelijke verpakking en eenvoud en neigde naar producten die de Maas en de nieuwe Maastunnel als fiere symbolen van de stad onder de aandacht zouden brengen. Zo kwam het, dat het Maasstroompje werd verkozen.

Het Maasstroompje was vanaf dat moment hét Rotterdamse koekje.

Penning

Gouden penning

Bakker Slob verkreeg een gouden penning van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer. Nog altijd in het bezit binnen de familie Slob, en het bewijs van de overwinning.

Vergeten door Oorlog en crisis

Maar echt lang werd er niet van de Maasstroompjes gesmuld. Door de crisis in de jaren ’30 en de Tweede Wereldoorlog raakte het koekje in de vergetelheid…

Het originele pakpapier

Kocht je in 1934 een pak met Maasstroompjes? Dan zaten ze in deze fraaie verpakking.

Maasstroompjes

Een nieuw jasje

Nieuw logo ontworpen door de Rotterdamse grafisch ontwerper Stang Gubbels naar het oorspronkelijke inpakpapier.

Nieuw leven

Binnen de familie Slob zijn de Maasstroompjes nooit vergeten. De kleindochter van banketbakker G. Slob besefte hoe jammer het is dat niet heel Rotterdam meer van de koekjes kon genieten. In 2013 heeft zij de Maasstroompjes daarom weer op de markt gebracht. 

De Maasstroompjes worden gebakken op basis van de oorspronkelijke receptuur, maar dan met 100% biologische ingrediënten. En naast het originele Maasstroompje kun je nu ook van andere lekkernijen geïnspireerd op het boterkoekje genieten!

Meer lezen over de geschiedenis van het koekje? Bezoek de website van het Nederlands Bakkerijmuseum.

Vandaag de dag worden de Maasstroompjes weer elke dag gebakken